Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2009

Aku Alumni SMSPP atau SMSTSSS

Salam semua,

Selepas aku tamat pengajian di Sekolah Rendah Hashim Awang, Kepala Batas, aku & ramai kawan2 aku mendaftar diri lah di sekolah yang serba baru...Januari 1973, Sekolah Menengah Sains Pulau Pinang (sekarang dah ditukar nama SMS Tun Syed Sheh Shahabuddin, SMSTSSS) Bukit Mertajam. Rasanya nama dulu sedap & mudah disebut lagi (maaf, ini pandangan/rasa hati aku..) Masa tu sekolah ini belum siap lagi...kami pergi daftar di SMK Kampung Baru.  asrama kami di SRJK Tamil, Kampung Baru.  Sebab tu kami digelar masa tu "anak2 Hindu"...tak pa kami terima sbb mmg betul kami tumpang tinggal di asrama mereka.Aku dah pergi melawat ke sekolah ini tahun lepas, dan dah diduduki kembali oleh yg empunyanya kini.

Kami belajar setahun di SMKKB, depa kata kami "anak tiri"..ye la. Mcm2 masalah & peristiwa berlaku kat situ. Aku rasa agak susah nak sesuaikan diri di situ masa itu, mKLUMLh dok besa di kampung, dgn mak ayah & adik beradik...tiba2 aku rasa sunyi & …

Perginya Ramadhan 1430H-2009M dengan syahdu..

Salam semua,

1. Dengan syahdunya, Ramadhan 1430 Hijriyah/2009 Masihi meninggalkan kita... Kali ini aku rasa masa berlalu begitu cepat sekali, tup2 dah habis Ramadhan, datang pula Syawal...bulan perayaan, bulan kemenangan (ye ke menang?) setelah mengekang hawa nafsu sebulan: nafsu makan-minum yang serakah, nafsu kejantinaan yang tidak kunjung puas, nafsu kata2 yang sukar dikawal, nafsu pendengaran yang sentiasa nak sedap, nafsu lintasan2 hati yang durjana dan segala yang dilarang ketika berpuasa-menahan diri - diajar & dilatih oleh agama Islam agar kita manusia mengawalnya. Jika kita berjaya mengawal semua ini, dalam sebulan, dari fajar hingga maghrib, barulah kita dianggap menang. Jadi menangkah kita? Tepuk dada,tanya iman!

2. Biar kita sama2 renung sama ada kita berjaya dengan menilai diri dari senarai semak (check list) di bawah, yang aku kutip dari buku Al-marhum Abul A'la al-Maududi, ulamak terkemuka-pemimpin/pengasas Jamaat Islami, Pakistan "Fundamentals of Islam (198…

Aku alumni KBPS @ Sekolah Kebangsaan Hashim Awang

Salam semua,
1. Aku pernah belajar di Kepala Batas Primary School (KBPS) atau kemudiannya dinamakan Sekolah Rendah Hashim Awang (SRHA) dan Sekolah Kebangsaan Hashim Awang (SKHA-lihat sini), sehingga kini namanya sebegitu; bermula Standard 1 hingga Standard 6. Kawan2 aku pernah upload gambarfoto Standard 1 dan Standard 5. Malangnya aku sendiripun tak kenai diri aku masa Standard 1...ha3, aparaah!
* aku tayangkan gambar masa darjah 5 tu...(no. 8 berdiri belakang dari kanan) - diapit Ishak Abd. Rahman - kini Pengarah Bekalan Air Ipoh & Azman Lazim - kini di KL, banker?). Masa tu semua cute2 kan? he3...
2. Seingat aku, guru2 kelas aku masa tu ialah (kalau lupa atau salah eja, maaf no...sapa2 tolong betulkan ya...sila komen):
Std 1 - Mdm. Philomena Gomez
Std 2 - tak ingat
Std 3 - tak ingat
Std 4 - Mr Tan Aik Meng (?)
Std 5 - Mr Ong Theng Chai
Std 6 - Mr Ong Theng Chai (?)
Guru2 besar pula - mula2 Tuan Hj. A.K. Merican, lepas tu Mr. S. Theyaga Rajah dan kemudian Mr. Khalid Mehta @ Abdullah. Senio…

PETUA KECEMERLANGAN ANAK

Salam semua,

4hb Julai lepas, aku dijemput untuk merasmikan Hari Anugerah Kecemerlangan sebuah sekolah rendah di kampungku. Alhamdulillah, jemputan ramai, penuh kantin - yang dijadikan dewan untuk majlis ini. Kasihan, telah hampir 40 tahun kami sekeluarga yang pernah berniaga di situ selama 4 tahun, keadaannya masih sama seperti dulu - tiada Dewan Besar untuk acara rasmi sekolah. Salah siapa? - Guru Besar (GB) tak mintakah, atau PIBG yang tiada inisiatif atau PPD dan JPN yang kurang ambil kisah sekolah di luar bandar?

Hari tu, kebetulan kakiku bengkak disebabkan gout. Aku jalan capek-capek. dalam hatiku tergetus: "Tak pa ka sakit-sakitpun datang nak rasmi juga? Tak dak orang lain ka?" Lantas aku telefon Guru Besar(GB)nya dahulu pagi tu.
Katanya " Tak pa Hj, kita-kita je, bukan ada orang lain." Lagipun itu kali pertama aku dijemput ke sekolah itu sebagai perasmi, dalam kampungku pula. Akupun pernah jadi AJK PIBG kurang lebih sepuluh tahun lalu...sela…

Majlis Walimatul-'urus anak-anak kami kali pertama

Alhamdulillah, tanggal yang berdebar-debar 13hb Jun 2009 - kenduri kami berjalan dgn baik. Mulai dari jam 11.30 pg orang dah mula mai...sampai jam 6 petang lebih masih ada org..tp sayang jam 6 ptg caterer dah kemaskan semua makanan. Tinggal laksa & tek tarik sahaja yg kami buat...2-3 org akhir tu, terpaksa makan apa yg ada. Ada 2 orang mai rumah mak-ayah aku di belakang dewan tu lepas jam 6.30ptg...sembang-sembang sampai Maghrib.

Pastu kami kemas2 barang, bahagi2kan bunga telur kat adik beradik & jiran2 yg banyak bantu buat bunga telur (2,000 biji) & beg hadiah (1,300 buah) 1-2 hari sebelum ni., bahagi2kan makanan yg tak habis...buka hadiah2 & kami rehat >< jam 1pg. Waduuh, sakit sungguh tapak kaki dan betis kaki....cekang & tegang, sebab berdiri & berjalan seharian.
Ramai kawan2 datang dari KL, Kelantan, Perlis,Perak & Kedah..selain sekitar PP & SP. Aku amat terharu dgn kawan2 jauh2 yg datang susah payah,habis wang ringgit, masa & tenaga just…

Musim kahwin

Salam,
Ini coretan2 kami kpd grup e-mel keluarga besarku (diedit sedikit):

1. Along: Salam,Alhamdulillah, sebentar tadi (29hb Mei)Pak Su Chot dah selamat diijabkabul dengan pilihan hati, Mak Su Intan..Tetapi, sayangnya saya pun tak dpt tengok.. Komitmen kerja..So, lepas ni turn saya pada 31/5/09 (Sabtu) di Masjid Jawi, Nibong Tebal..Tepat jam 1.oopm dah kena ada kat Masjid..Solat Zohor dulu, baru majlis Akad berlangsung..So, doakan kelancaran semua dari awal hingga ke akhirnya..Jzkk~ Wassalam..

2. Aku: Adikku akad nikah di Masjid daerah dgn kehadiran 3 kereta keluarga. Alhamdulillah, sekali lafaz sahaja, selesai.Lepas tu, kami dijemput makan bersama Tuk Kadi & Tuk Imam di rumah mertua adik.

3. Aku: Alhamdulillah, kelmarin (31 Mei) lepas zohor, di Masjid Jawi, Along pula telah selamat diijab-qabulkan dgn SJAR , org Kg Cxx, Nibung Tebal, Seb. Perai Selatan. Alhamdulillah along lafaz sekali saja...walaupun dia gabra seharian..dgn berkat solat hajat, selesailah dgn baik. Ramai yg iring..…

HARI GURU 2009

Salam semua,

Ya, hari ini hari utk aku & rakan2 seprofesionku rayakan...sebagai cikgu selama hampir 25 tahun, aku rasa teruja setiap kali Hari Guru dirayakan - sama ada peringkat Kebangsaan, Negeri, Daerah, Institut, sekolah atau sekadar dengar/lihat /baca di TV/radio/akhbar/majalah/laman sesawang/blogs.

Tema tahun ini : "Guru Pembina Negara Bangsa". Huraian tema ini dapat dirujuk dalam laman web rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia - Ucapan Menteri Pelajaran dan juga Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (KPPM).
Tema-tema tahun-tahun kebelakangan dapat dilihat di blog ini (dan blog/laman web lain juga)- http://blog.azhad.com/2009/05/tema-hari-guru.html

Pagi tadi, di TV1 disiarkan secara langsung Hari Guru peringkat Kebangsaan di taman Tamadun Islam di Trengganu. Akhbar - aku nampak UM shj ada sisipan khas utk Hari Guru - TITIAN. Banyak juga maklumat di situ.

Aku juga menerima banyak sms ucapan hari guru - sama ada bekas peserta kursus yang aku jadi fasi, guru pelatih, rakan se…

Pelita Minyak Tanah

Salam,
Dulu, zaman 1960'an, keluargaku menggunakan lampu minyak tanah di rumah...minyak tanah=minyak gaih, istilah oghang Utagha. Belum ada bekalan elektrik lagi masa tu. Tiba waktu Maghrib, aku atau kakakku atau abangku akan mula menyalakan lampu ni. Mula2 ambil 4-5 biji lampu yang disimpan di bawah 'lemari '(almari) barang2, cabut kepalanya & tuangkan minyak tanah dgn menggunakan corong plastik. Lampu ni ada yang tiada tiang dan ada yang ada tiang (tinggi >< gelen="~30liter?">Selepas tu, pastikan sumbunya (dibuat drp tali guni) cukup panjang. Jika tidak cukup panjang utk menyala hingga ke pagi, maka kami kena menukarkan sumbu tersebut terlebih dahulu sebelum kami menyalakan lampu2 ini.
Lampu2 inilah kami guna utk memasak, basuh pinggan mangkuk, solat, baca Al-Qur'an, buat kerja rumah, buat kuih muih (masa tu emakku buat cucur jual di kedai2 kopi), malah pergi ke luar rumah dsb, semuanya guna lampu ini. Dengan lampu inilah juga aku belajar, mengu…

KENDURI ANAK-ANAKKU

Salam semua,

Kurang lebih 2 bulan lagi 2 org anakku - Along & Angah- akan dinikahkan dgn pasangan masing2 & majlis walimatul-urus akan dilaksanakan pd 13hb Jun 2009 (Sabtu)...hai, sat saja no.

Bagi keluargaku - Baitus-Salam - alhamdulillah,kami dah mesyuarat 2x. Aku dah minta Along tulis semua perancangan dlm Excel - buat senarai semak, siap dgn "Tindakan" nya(PIC=person-in-charge) sekali. Memanglah, banyaknya aku, isteriku & mereka berdua yg nak kahwinlah, siapa lagi ye tak?..ih3 tanya pulak.

Keluarga besar aku pulak, baru mesyuarat kali pertama minggu lepas...Ayah, Mak, Pak Su, Pak Cik (sampai sebaik saja aku bagi salam menutup mesyuarat...he3, takpa lah, diapun ada mesy penting...), Mak Caq, aku, isteri & Along. Alhamdulillah, ada la 2-3 keputusan dibuat dgn jayanya. Caterer bagi jamuanpun, baru dibincang bersama taukehnya Isnin baru2 ni - seorang yg baik,understanding & banyak pengalaman katering yg besar2 & termasuk VVIP.

Berita baru juga, adikku y…

KEBAHAGIAAN - SIRI 2

PESANAN DR. AIDH BIN ABDULLAH AL-QARNI:

"Bebaskanlah jiwa anda dari rasa dengki dan iri hati. Buang jauh-jauh penyakit permusuhan dan hilangkan rasa permusuhan dari hati anda."

Manusia mempunyai perasaan dan nafsu. Syaitan pula dijadikan Allah SWT sebagai musuh utama manusia. Syaitan akan gunakan nafsu manusia ini untuk mempengaruhinya membuat jahat, kemungkaran, kezaliman, kehancuran, kemusnahan, kucar kacir dan permusuhan. Maka antara penyakit jiwa manusia, timbullah rasa dengki dan iri hati sesama manusia. Dengki apabila melihat, mendengar dan mengetahui ada orang lain mendapat lebih dari kita - kuasa, pangkat, harta, keistimewaan, kelebihan dari kita. Iri hati kerana kita tak dapat atau tak sama dengan apa yg org lain dapat, biasanya yang kita dpt lebih kurang daripada org lain, ataupun kita tak dapat langsung. Perasaan meluap-luap timbul untuk ingin dapat sama atau lebih dari orang tersebut. Malah lebih jahat lagi, kalau boleh biar orang itu tidak dapat atau hilang kelebi…

AKU, SMD DAN TAEKWONDO

Salam, Aku menceburi Seni Bela/Mempertahankan Diri (SBD/SMD) Taekwondo semasa aku bertugas di Sabah negeri di bawah bayu. Aku belajar kira2 tahun 1986~87...setelah aku cuba cari/tubuhkan Silat Gayung (PSSGM) cawangan Sabah tidak berjaya. Tidak ramai yg aku dengar, ada sorang di Sandakan, & sorang di Tawau, juga kawan aku. Kedua2nya bengkung merah. Mungkin rasa susah, sebab jauh sgt antara satu dgn lain.(ya lah jauh nya antara 4jam-10 jam perjalanan kereta), wallahua'lam.

Ketika itu aku lihat, & teliti jurulatih TKD di daerah Ranau itu berperibadi baik, tidak sombong dan begitu rendah diri. Lagipun, kelabnya begitu aktif sekali, ada 4-5 kelab di daerah itu. Sebaik saja aku berjumpanya & menyatakan hasrat ingin "join", apa lg, dia terus mengalu-alukan aku, malah membuat kunjungan hormat ke rumahku (dalam kuarters guru). Setelah berkenalan dan bercerita sikit ttg TKD di Sabah, maka aku diterima dgn mengisi borang & membayar yuran keahlian. Examiner ketika itu …

PTK...oh PTK

Salam semua,

Aduuhh..& alhamdulillah, saya baru habis kursus PTK Sabtu lepas - seminggu yo!
Malam pertama, taklimat. Pastu 3 hari pertama, pagi-ptg - ceraaamah...je! Ngantuk? ..memang la...boring tak tau nak habaq. Dah le kena pakai blazer, tali leher...masa kerja kita tak pakai blazer hari2 pun. Ceramah tu, ada juga yg syok, tapi..2 tajuk saya rasa boring & cara ceramahnya pun mem"boring"kan.

Petang2 & malam2, sibuk sediakan "public speaking" ...jenuh jg saya melayari net utk mencari bahan2nya. Pastu kena mesyuarat (2 kali) dan sedia persembahan kumpulan. Kemudian persembahan Powerpoint individu (B. Melayu...nasiiib,kalau tak jenuh syosyeh2 pulak). Siang hari ke-4, public speaking. Siang hari ke-5, persembahan powerpoint. Siang hari ke-6, persembahan kumpulan. Siang hari ke-7, Ujian Akhir Kursus (UAK) 2 setengah jam - 4 soalan esei.....huh, kematu jari menulis tak renti2.

Tension, stress... Patutlah saya dengar ramai kawan2 lain yg jatuh pengsan, ken…

KEBAHAGIAAN - Siri 1

PESANAN DR 'AIDH BIN ABDULLAH AL-QARNI :

"Lihatlah orang yg lebih rendah dari anda - dari segi tubuh badan, rupa, harta, rumah, pekerjaan, dan keluarga. Nescaya anda akan menyedari bahawa anda masih lebih baik daripada ribuan orang lainnya."

Ya, kita seringkali membandingkan diri kita dgn orang lain :
- Kenapa dia kaya, aku miskin?
- Kenapa dia cantik/kacak, aku tidak?
- Kenapa dia jadi boss dan tidak aku? (kadang2 tambah lagi "aku rasa aku lagi baik")
- Rumah dia besar & cantik, kenapa aku tak boleh dapat macam dia ya?
- Alangkah bahagianya kalau aku ada anak-anak yg ramai macam dia ?-semuanya kerja baik2..

Jadi, persoalannya berterusan bermain di benak kepala kita : kenapa,..kenapa...mengapa...mengapa? Kita lupa untuk berfikir tentang hal-hal seperti berikut:

- Aku dapat juga RM1,000 sebulan, si A tu dapat RM500 je...
- Hodoh2 aku, sempurna juga anggota tubuhku, si B tu, kasihan...dah le kudung tangannya,
matanya rabun pula...
- Dia boss, itu rezki dia...…

Bekam Sunnah (Al-Hijamah)

Salam semua,



Minggu lepas (1 feb 2009) aku menghadiri Kursus Bekam di Kelab Seni Silat Gayung Subang Jaya/KSSG di Puchong. Kami dibimbing oleh En.Rahmat Bekam, Puchong (gelarannya,nama betul Rahmat b Mohd Junid) - orang lama herbalis & bekam HPA. Beliau seorang yang tidak kedekut ilmu dan sanggup bimbing sehingga kami semua pamdai. Peserta tak ramai, tapi mantap utk mendapat bimbingan peribadi En Rahmat. Rupanya, akulah peserta yg paling "senior" (tua lah tu...), yg lain2 tu 30an dan 20an.
Kursus bermula 9pg-5 pg...tp kami terlajak smpai dekat Maghrib, punya la syok cucuk kawan2...& kwn2 pula cucuk kita..ha3. Suasana mmg riuh...mula2 tu masa teori 9-12 tu...biasa la, dengar khusyuk ...tak sembang2, jd tak bising. Lepas makan & solat, kami diajar sikit tentang kiropraktik -ilmu rawatan tulang belakang.(rujuk: http://en.wikipedia.org/wiki/Chiropractic ). Habis meletup2 bunyi tulang kawan yg jadi model! (hmm..nasib aku tak jadi model, kalau tidak letupanya tentu lagi…

Strategi P&P Berkesan

Salam semua,
Pada 10 Januari lalu, seorg sahabatku Hj ARO (bakal Dr - dh nak viva, hu3...aku belum pun p daftar lg,borang dah ambik 2-3 kali dah.. ) & aku dijemput bagi Perkembangan Staf (Strategi Pengajaran dan Pembelajaran/P&P yang Berkesan) di sebuah Sek. Men. Keb. di Alor Star. Hj ARO bg slot pertama, "Pembelajaran Koperatif"...dia prepare 4j, kena compress jd 2j jer...tupun dia terlajak 1/2 jam..takpalah, aktivitinya banyak. Akupun prepare 4j, kna bagi 2j jg. Aku bg tajuk "Kecerdasan Pelbagai" dan "Kemahiran Berfikir". Kami kata selalunya kami bg kursus 3h 2m bg satu tajuk, malah Kem. berfikir tu kami biasa ajar satu semester! (ada dlm silibus dulu). Mula-mula ingatkan 8pg hingga 4 ptg, rupanya dipendekkan 8-12.30 tgh sj...itu yg kami kena compress masa tu.

Bagaimanapun, penglibatan guru2 sgt memberangsangkan. Pengetuanya tunggu dr awal hingga habis. Aku "salute" lah sekolah sebegini. Aku biasa kena di sekolah lain, kita berceramah,ad…

AZAM TAHUN BARU 1430HIJRAH & 2009MASIHI

Dawn at Kubang Semang mosque-beginning of a new year...new hope,new determination
Assalamu'alaikum semua,

Selamat tahun baru...walaupun lewat sikit...tak apa, belated, kata orang..he3.
Alhamdulillah, bersyukur kpd Allah SWT kerana Dia masih mengizinkan lagi aku & kita semua terus hidup di sunia yg fana ini. Ya, dunia fana-sementara-tidak kekal; namun dunia inilah yg menjadi jambatan ke dunia Akhirat-kekal abadi-tempat tuju insan semua hingga bila2...selama2nya. Di dunia inilah kita kena membuat yg terbaik-cemerlang kerana tidak akan ada ulangan-replay; tidak boleh patah balik-go astern(gostan =bahasa Utara). Nak buat apapun -nak merasai-mengecapi segala nikmat yg Allah SWT beri, di dunia inilah, masa inilah- now & here. Kalaupun terlajak, terlanjur, tersilap,tersalah,terbuat salah/dosa, maka bertaubatlah segera, minta maaflah kpd manusia lain jika kita bersalah kpd mereka & minta ampun byk2 kpd Allah jika kita buat dosa. Bila? Sekarang nilah - la nilah, dan-dan(Utara). Bu…