Langkau ke kandungan utama

Musim kahwin

Salam,
Ini coretan2 kami kpd grup e-mel keluarga besarku (diedit sedikit):

1. Along: Salam,Alhamdulillah, sebentar tadi (29hb Mei)Pak Su Chot dah selamat diijabkabul dengan pilihan hati, Mak Su Intan..Tetapi, sayangnya saya pun tak dpt tengok.. Komitmen kerja..So, lepas ni turn saya pada 31/5/09 (Sabtu) di Masjid Jawi, Nibong Tebal..Tepat jam 1.oopm dah kena ada kat Masjid..Solat Zohor dulu, baru majlis Akad berlangsung..So, doakan kelancaran semua dari awal hingga ke akhirnya..Jzkk~ Wassalam..

2. Aku: Adikku akad nikah di Masjid daerah dgn kehadiran 3 kereta keluarga. Alhamdulillah, sekali lafaz sahaja, selesai.Lepas tu, kami dijemput makan bersama Tuk Kadi & Tuk Imam di rumah mertua adik.

3. Aku: Alhamdulillah, kelmarin (31 Mei) lepas zohor, di Masjid Jawi, Along pula telah selamat diijab-qabulkan dgn SJAR , org Kg Cxx, Nibung Tebal, Seb. Perai Selatan. Alhamdulillah along lafaz sekali saja...walaupun dia gabra seharian..dgn berkat solat hajat, selesailah dgn baik. Ramai yg iring..7 kereta! - Kami, Pak Lang, Pak Andak,Pak Cik, Pak Su, Pak su Ded, & Naimah. Lepas nikah, kami dijemput makan tengahari di rumah besan kami - wuii..teliuq lg - gulai ikan sembilang! Ulam & sambai belacan, masak lemak rebung (Pak Anjang tmbah 2x...syyy, dok lawan Pak Andak (2x) & Pak Su (3x!..semangat pengantin baru...).Yg tak nampak tak tau la...Pak cik, Pak Lang, Mak Teh (entah2 4x) dll...Lepas makan, keluarga KL - Mak Ngah,Mak Teh, Naimah, Sarah & Fariza terus balik...depa smpai jam 10 mlm (Mak Ngah sms...). Malam tu Along & Kak Long datang mesyuarat ringkas keluarga kami di Mengkuang..tentang tempat tinggal seterusnya dll. kami juga perturun la sikit2 ilmu rumahtangga kat Along, Kak Long (title baru) & Angah. Jam 11 mlam depa baliklah ke Nibong Tebal... Kami sekeluarga ingin mengucapkan berbanyak terima kasih & setinggi2 penghargaan di atas susah payah adik beradik jauh & dekat datang beramai2 menyokong & membantu program kami kali ini. Memang kita semua sibuk cuti sekolah ni...yg kerja2, yg kena kenduri banyak...Begitu jg yg jauh2 sekadar sms, e-mel & doa kpd kami. Tima kacih daun keladi...Mengenai cadangan abang ttg buku tu..saya sokong 100%. It's time we keep our experiences in documentation. If not, semua kenangan kita hilang begitu sja..cucu cicit tak tau ttg sejarah susah payah, penat jerih tok wan & tok memulakan keluarga kita yg besar, kemudian membesarkan anak cucu (sampai laa ni cucu dok menyusu tok lg...syyy) & berjuang memajukan keluarga sampai ke tahap ini. Masa depan nanti pastinya cabarannya berbeza bentuk & kepelbagaiaannya.

4. Aku: Kenduri di Pasir Salak ok, best!
ayam golek 2 ekor..2 hidangan, akhirnya tergolek diserang Pak Cik, Pak Teh & geng; aku, & Mak Ngah serta konco2...ikan bawal besaq pun tinggai tulang & kepala jer...huh lahap betoi la, puak2 nih. Sayang Ateh, Pit, Pak Long & geng tak dak, jika tidak pastinya tulang2pun habis...he3. Jam 4 ptg kami berangkat pulang, smpai jam 7mlm...letih, jam highway lg...cuaca sini sgt panas kini...huh3, jenuh kipas & air cond.. j8.30mlm, lepas solat Maghrib jemaah, buat mesy KADI pula utk kenduri Pak Su & Pak Anjang Jam 1.30 tgh tadi lepas zohor, 4 kereta p hantar Along kenduri di Cxx, N. Tebal. Lps amik gambar, makan besar (lagi...), fotografi lg...balik jam 4ptg. Keja...keja...kemas...kemas...angkut,2 angkat2, masak2....Maghrib. Mlm ni tadi lps Isyak, majlis baca Yaasin & tahlil oleh jemaah masjid...ramai gak, termasuk adik berdik 50-60 org . Gulai ikan ploktan, sambal & ulam, ikan goreng, pisang..air sirap, teh,kopi...liciin yo.(Sori noo...yg jauh2 tu..tak leh pos). PA Syst & kemah baaru jg dipasang...kami balik j12 tgh mlm..esok kenduri 1 hari, mlm ada ceramah ustaz Wan, Sg. Petani.. Doakan semua ok... (cekang betih ooo)Lintas langsung dr TG...

5. Kini, tinggal kenduri kami tak lama lagi...13hb Jun, aku menunggu & sibuk membuat persiapan terakhir dengan penuh debaran & harapan serta doa agar segala2nya berjalan lancar & diberkati Allah SWT. Semoga semua jemputan datang, makan & berpuashati dgn layanan kami nanti. Pembaca2 blog , silalah...jika banyak sama2 kita jamah & jika tak cukup, sama2 kita cicah jer...(betui ka ayat aku nih?..he3)
Sila oo sila...

Andak (petikan): "Ya Tuhanku, anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri ni'matMU yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan agar aku mengerjakan KEBAJIKAN yang Engkau Redhoi; dan masukkanlah aku dengan RAHMATMU ke dalam golongan hamba-hambaMU yang soleh..." ~an-Naml:27:19~

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Fatih Seferagic - Hafiz muda Bosnia berpotensi tinggi

Salam semua,

Alhamdulillah, pagi ni saya terlintas dalam FB seorang rakan tentang satu video seorang qari dan al-hafiz muda, Fatih Seferagic.


Fatih Seferagic - Surah Al-Qiyamah
Saya terpegun dengan bacaannya - fasih (bukan keturunan Arab), bersuara sedap dan merdu, dan ada lenggok qari dan imam Syeikh Misyari.  Tersentuh hati mendengarnya.. .masyaAllah.

Beliau seorang pemuda ( 18 tahun?) berasal dari Bosnia, yang dilahirkan di Germany. Berpindah ke USA pada umur 4 tahun. Mula tinggal di Baltimore selama 7 tahun di mana beliau tamat kursus hafazan di Islamic Society Baltimore (ISB), di bawah tunjuk ajar Syeikh Qari Zahid & Qari Abid.  Beliau berpindah ke Dallas selama 10 bulan untuk belajar bahasa Arab klasik di Bayyinah's Dream.Kini beliau tinggal di Houston, Texas, sebagai seorang pelajar dan juga guru Qur'an. Fatih juga adalah Ketua Pemuda Masjid Syeikh Yasir Birjas di Dallas, Texas.


Dari FBnya, bacaan Al-Qur'annya dipengaruhi Syeikh Mishary Rashid Al-Afasy...juga syeikh…

Ramadhan datang lagi...ahlan wa sahlan

Assalamu 'alaikum semua,

Alhamdulillah ketemu lagi kita di bulan mulia, bulan penuh keberkatan - Ramadhan Kareem - Ramadhan al-Mubarak - pada tahun ini, 1434H/2013M. Masih panjang umur...nikmat kehidupan...hidup yang ada hitam & putihnya (tema blog ini kan? he3 :)


2. Moga Ramadhan kali ini menjadi Ramadhan yang lebih baik dari sebelumnya.  Diisi dengan amalan soleh - solat wajib 5 waktu + solat-solat sunat (Tarawih-Witir-Dhuha-dan lain-lain), zikuLlah sepanjang saat, tilawah/tadabbur Al-Quran secara tartil (khatam 30 juzuk,insyaAllah), banyakkan sadaqah, ... dihentikan semua yang berdosa/mungkar - berkaitan anggota badan atau lisan atau hati - semua sekali,insyaAllah.



3. Selamat menunaikan ibadah puasa & segala amalan soleh lainnya & meninggalkan amalan dosa & mungkar. Kurangkanlah bincang-bincang pasal baju Raya, kuih Raya, juadah Raya, aktiviti Raya & shopping Raya sakan dan 1001 iklan media ataupun iklan lisan kita sendiri. Saban tahun dah kita asyik dok tum…

Pelita Minyak Tanah

Salam,
Dulu, zaman 1960'an, keluargaku menggunakan lampu minyak tanah di rumah...minyak tanah=minyak gaih, istilah oghang Utagha. Belum ada bekalan elektrik lagi masa tu. Tiba waktu Maghrib, aku atau kakakku atau abangku akan mula menyalakan lampu ni. Mula2 ambil 4-5 biji lampu yang disimpan di bawah 'lemari '(almari) barang2, cabut kepalanya & tuangkan minyak tanah dgn menggunakan corong plastik. Lampu ni ada yang tiada tiang dan ada yang ada tiang (tinggi >< gelen="~30liter?">Selepas tu, pastikan sumbunya (dibuat drp tali guni) cukup panjang. Jika tidak cukup panjang utk menyala hingga ke pagi, maka kami kena menukarkan sumbu tersebut terlebih dahulu sebelum kami menyalakan lampu2 ini.
Lampu2 inilah kami guna utk memasak, basuh pinggan mangkuk, solat, baca Al-Qur'an, buat kerja rumah, buat kuih muih (masa tu emakku buat cucur jual di kedai2 kopi), malah pergi ke luar rumah dsb, semuanya guna lampu ini. Dengan lampu inilah juga aku belajar, mengu…