Langkau ke kandungan utama

Perginya Ramadhan 1430H-2009M dengan syahdu..

Salam semua,

1. Dengan syahdunya, Ramadhan 1430 Hijriyah/2009 Masihi meninggalkan kita... Kali ini aku rasa masa berlalu begitu cepat sekali, tup2 dah habis Ramadhan, datang pula Syawal...bulan perayaan, bulan kemenangan (ye ke menang?) setelah mengekang hawa nafsu sebulan: nafsu makan-minum yang serakah, nafsu kejantinaan yang tidak kunjung puas, nafsu kata2 yang sukar dikawal, nafsu pendengaran yang sentiasa nak sedap, nafsu lintasan2 hati yang durjana dan segala yang dilarang ketika berpuasa-menahan diri - diajar & dilatih oleh agama Islam agar kita manusia mengawalnya. Jika kita berjaya mengawal semua ini, dalam sebulan, dari fajar hingga maghrib, barulah kita dianggap menang. Jadi menangkah kita? Tepuk dada,tanya iman!

2. Biar kita sama2 renung sama ada kita berjaya dengan menilai diri dari senarai semak (check list) di bawah, yang aku kutip dari buku Al-marhum Abul A'la al-Maududi, ulamak terkemuka-pemimpin/pengasas Jamaat Islami, Pakistan "Fundamentals of Islam (1980)":

i) Aim of servitude of God - adakah amalan puasa kita jadi 'ibadat - menyerah diri/memperhambakan diri hanyasanya kepada Allah SWT? Rujuk Al-Qur'an: 51:56).

ii) Ibadat - training of servitude - adakah puasa jadi sebahagian latihan ibadat yang lain seperti solat, haji, zakat - untuk melatih diri ke arah ibadat yang lebih besar, lebih menyeluruh, yakni ibadat "full-time"?

iii) Fasting is a hidden ibadat - ibadat2 khusus lain nampak dengan mata kasar, tapi puasa tak nampak secara zahir, ia rahsia antara hamba dan Khaliq-Yang Maha Pengetahui sahaja tahu sama ada hambaNya itu puasa sebenar atau tidak. Jika kepada Allah Yang Maha Mengetahui pun si hamba boleh tipu/tidak amanah/tidak berintegriti, apatah lagi sesama manusia?

iv) Fasting - sign of Strength of iman - manusia sanggup atau tidak menahan lapar dan dahaga ketika panas terik, sanggup jaga dari larangan2 lain yang membatalkan puasa di siang hari, berterusan selama sebulan- ditambah amalan lain seperti bacaan al-Qur'an, zikir, selawat, solat Tarawih, qiyamulail, sedekah dll - semua susah payah ini HANYA mengharapkan keredhaan Allah, rasa takwa kepada Allah, rasa inginkan ganjaran syurga & mohon dijauhkan azab neraka. Amalan ini tak boleh ada ragu2 sedikitpun, 100% yakin bahawa Allah SWT suka amalan ini dan DIA redha dengan ketaatan kita.

v) One month continuous training - inilah latihan ibadat yang bersifat intensif, sebulan terus menerus, dengan larangan2 yang biasanya harus kita buat - sama ada kita mampu atau tidak. Yakin bahawa Allah SWT Maha Melihat, Maha Mengetahui, Maha Mendengar segala yang kita buat, secara zahir atau batin/rahsia/sembunyi - ujian keyakinan/keimanan yang intensif. Allah akan dedahkan segala di Hari Akhirat, Allah akan balas yang baik dengan pahala-ganjaran & yang jahat dengan dosa-siksaan. Rujuk al-Qur'an-2:183.

vi) Long practice of obedience - ibadat solat latihan beberapa minit selama 5 kali sehari; zakat hanya sekali setahun; haji sekali seumur hidup (jika mampu) - tetapi puasa sebulan berterusan, setiap tahun. Penuh dengan disiplin - sahur, iftar/buka ada masa2nya; solat tarawih setiap malam, tilawah Al_Quran tiap hari dan sebagainya...semua latihan untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT. Kesannya diharap berpanjangan seterusnya 11 bulan lagi. Jika makin lemah, makin susut semangat ibadatnya, maka kita ulang lagi tahun depan, dan begitulah seterusnya.

vii) Favourable collective environment for training - kita dapat rasa semangat jemaah semasa puasa. Semua muslim seluruh dunia - bangun sahur sama2, puasa di siang hari sama2, iftar/berbuka sama2 bila azan Maghrib, solat tarawih sama2 di masjid/surau, baca/tadarrus Al-Quran sama2, bersedekah dan segala amalan kebaikan kita dapat lihat, dengar & rasa seluruh muslim buat sama2...tidakkah ini memberi kekuatan tambahan kepada kita? Kita rasa seronok, gembira, bersemangat bila kita buat sama2 - benarlah kata2 JEMAAH ITU BERKAT! Suasana yang merangsang kita bertakwa, taat kepada Allah SWT - jauhi larangnNya.

Jadi, dari 7 poin ini, sama2 kita renung, fikir2kan - adakah ini semua berkesan kepada kita kini & akan datang? Adakah kita semakin kuat beribadat dalam erti kata secara menyeluruh?
Moga kita sama2 renung & berwaspada agar sebulan latihan ini tidak rugi, tidak sia2..jangan kerana sebulan latihan ini akan hancur dalam sehari HAri Raya; apatah lagi sebulan Syawal dipenuhi noda & dosa pula, barang dijauhkan Allah!

Hendaknya jadilah kita HAMBA ALLAH yang lebih taat dari masa ke masa. AAmin.

Ulasan

Abu Huzaifah berkata…
Salam Pak Anjang..
Semoga semangat Ramadhan terus dihayati sepajang masa.
Sesiapa beramal kerana Ramadhan, sungguh Ramadhan bakal pergi. Tetapi sesiapa beramal kerana Allah, Allah Maha Agung kekal abadi.

Jzkk Pak Anjang

Catatan popular daripada blog ini

Fatih Seferagic - Hafiz muda Bosnia berpotensi tinggi

Salam semua,

Alhamdulillah, pagi ni saya terlintas dalam FB seorang rakan tentang satu video seorang qari dan al-hafiz muda, Fatih Seferagic.


Fatih Seferagic - Surah Al-Qiyamah
Saya terpegun dengan bacaannya - fasih (bukan keturunan Arab), bersuara sedap dan merdu, dan ada lenggok qari dan imam Syeikh Misyari.  Tersentuh hati mendengarnya.. .masyaAllah.

Beliau seorang pemuda ( 18 tahun?) berasal dari Bosnia, yang dilahirkan di Germany. Berpindah ke USA pada umur 4 tahun. Mula tinggal di Baltimore selama 7 tahun di mana beliau tamat kursus hafazan di Islamic Society Baltimore (ISB), di bawah tunjuk ajar Syeikh Qari Zahid & Qari Abid.  Beliau berpindah ke Dallas selama 10 bulan untuk belajar bahasa Arab klasik di Bayyinah's Dream.Kini beliau tinggal di Houston, Texas, sebagai seorang pelajar dan juga guru Qur'an. Fatih juga adalah Ketua Pemuda Masjid Syeikh Yasir Birjas di Dallas, Texas.


Dari FBnya, bacaan Al-Qur'annya dipengaruhi Syeikh Mishary Rashid Al-Afasy...juga syeikh…

Ramadhan datang lagi...ahlan wa sahlan

Assalamu 'alaikum semua,

Alhamdulillah ketemu lagi kita di bulan mulia, bulan penuh keberkatan - Ramadhan Kareem - Ramadhan al-Mubarak - pada tahun ini, 1434H/2013M. Masih panjang umur...nikmat kehidupan...hidup yang ada hitam & putihnya (tema blog ini kan? he3 :)


2. Moga Ramadhan kali ini menjadi Ramadhan yang lebih baik dari sebelumnya.  Diisi dengan amalan soleh - solat wajib 5 waktu + solat-solat sunat (Tarawih-Witir-Dhuha-dan lain-lain), zikuLlah sepanjang saat, tilawah/tadabbur Al-Quran secara tartil (khatam 30 juzuk,insyaAllah), banyakkan sadaqah, ... dihentikan semua yang berdosa/mungkar - berkaitan anggota badan atau lisan atau hati - semua sekali,insyaAllah.



3. Selamat menunaikan ibadah puasa & segala amalan soleh lainnya & meninggalkan amalan dosa & mungkar. Kurangkanlah bincang-bincang pasal baju Raya, kuih Raya, juadah Raya, aktiviti Raya & shopping Raya sakan dan 1001 iklan media ataupun iklan lisan kita sendiri. Saban tahun dah kita asyik dok tum…

Pelita Minyak Tanah

Salam,
Dulu, zaman 1960'an, keluargaku menggunakan lampu minyak tanah di rumah...minyak tanah=minyak gaih, istilah oghang Utagha. Belum ada bekalan elektrik lagi masa tu. Tiba waktu Maghrib, aku atau kakakku atau abangku akan mula menyalakan lampu ni. Mula2 ambil 4-5 biji lampu yang disimpan di bawah 'lemari '(almari) barang2, cabut kepalanya & tuangkan minyak tanah dgn menggunakan corong plastik. Lampu ni ada yang tiada tiang dan ada yang ada tiang (tinggi >< gelen="~30liter?">Selepas tu, pastikan sumbunya (dibuat drp tali guni) cukup panjang. Jika tidak cukup panjang utk menyala hingga ke pagi, maka kami kena menukarkan sumbu tersebut terlebih dahulu sebelum kami menyalakan lampu2 ini.
Lampu2 inilah kami guna utk memasak, basuh pinggan mangkuk, solat, baca Al-Qur'an, buat kerja rumah, buat kuih muih (masa tu emakku buat cucur jual di kedai2 kopi), malah pergi ke luar rumah dsb, semuanya guna lampu ini. Dengan lampu inilah juga aku belajar, mengu…